Wijntuin Ronja is een natuurlijke Wijntuin (om jezelf biologisch te mogen noemen moet je je door SKAL laten keuren, dit hebben wij nog niet afgerond) die gezamenlijk door haar wijnboeren wordt gerund. Je wordt wijnboer bij Wijntuin Ronja door 10 druivenstokken te pachten. Je leert alle aspecten van de wijnbouw kennen en kan met deze lessen meteen aan de slag. Aan het eind van het oogstseizoen verdelen we de wijn naar het aantal stokken dat je pacht.
Leerschool voor wijnbouw en natuur. Leren staat bij ons hoog in het vaandel, jaarlijks organiseren we meerdere workshops waarin onze wijnboeren de belangrijkste stappen van de druiventeelt leren. Ze gaan bijvoorbeeld over van het belang van schimmels in de bodem en het toepassen van natuurlijke plaagbestrijders tot het plukken van de druiven en en het leren proeven van wijn. De workshops zijn toegankelijk voor alle niveaus, iedereen kan dus wijnboer worden bij Wijntuin Ronja. Voor degenen die meer verdieping zoeken dan deze workshops zijn er de gildes: het biodiversiteitsgilde, het klusgilde, het wijnnerdsgilde en het fanatiekelingengilde. Binnen deze gildes is er ruimte voor meer verdieping door bijvoorbeeld excursies naar andere (wijn-)boeren, of het doen van een wijncursus. Door deze leerschool proberen wij een brug te slaan tussen de consument en de producent; consumenten worden producenten!
Experimenteertuin voor biologische wijnbouw op Nederlandse kleigrond. Druiventeelt en vinificatie kennen nog veel geheimen voor de mens. En wij willen – in alle bescheidenheid – deze geheimen ontdekken en ontrafelen. Dit doen we door het vergaren van kennis, en die passen we toe in experimenten op onze eigen Wijntuin. Een mix van houtsnippers met wormenthee door de grond mengen om het mycelium (schimmelnetwerk) aan te wakkeren? Het aanplanten van granen tussen de wijnranken om de bodem te verschralen en meteen een broodje te kunnen bakken? Goed plan, we voeren een experiment uit.
Gedeelde plek om samen te komen buiten de stad. Bij Wijntuin Ronja kunnen wijnboeren te allen tijde terecht. Of dit nou is om bloedserieus met de druivenstokken bezig te zijn, een filmavond te organiseren, een boekje te lezen, wijn te drinken, of een uitkijktoren te bouwen: bij ons is alle ruimte voor het botvieren van talenten.
Duurzaam. Wijntuin Ronja is duurzaam op (1) ecologisch, (2) sociaal en (3) financieel vlak. Ten eerste: wij volgen geheel en al de biologische landbouw en geloven in de kracht van de natuur. We werken we met nieuwe druivenrassen die ook in ons klimaat biologisch geteeld kunnen worden en gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen. Ten tweede: Wijntuin Ronja is een plek om in samenwerking met anderen over de natuur te leren. Hierdoor worden onze wijnboeren onderdeel van het gehele proces dat er aan het drinken van een glaasje wijn vooraf gaat. Ten derde: het hoofddoel van Wijntuin Ronja is niet om geld te verdienen, maar wij geloven wel dat een initiatief financieel gezond moet zijn om bestaansrecht te verkrijgen. Wij zoeken daarom – in samenspraak met onze wijnboeren – naar manieren om dit te bewerkstelligen. We willen bijvoorbeeld kijken of we ook druivenstokken aan bedrijven en horecazaken kunnen verpachten, en misschien kunnen we wat inkomsten genereren door workshops te geven aan belangstellende buitenstaanders.
Nieuwe druivenrassen: Souvignier Gris, Muscaris, Johanniter, Cabernet Cortis en Sauvignac. Eén van de belangrijkste vragen voor de wijnboer is: welke druivenrassen ga ik planten? De eerste keus hierbij is tussen klassieke of gekruiste druivenrassen. Het doel van een kruising is om een nieuw druivenras te ontwikkelen dat beter bij een bepaald klimaat past. Zo zou een wijnboer met een klassiek ras in Nederland (waar we een hogere schimmeldruk hebben dan in bijv. Frankrijk) misschien wel 20 keer moeten spuiten met chemicaliën om de druivenplanten te beschermen tegen schimmels (met name meeldauw). Bij de nieuwe druivenrassen is dit 0 tot 2 keer per jaar. Dit is dan ook precies de reden waarom wij gekozen hebben voor deze druivenrassen, je wil toch niet 20 keer hoeven spuiten per jaar op onze mooie groene Wijntuin?
Over deze nieuwe druivenrassen is nog wel wat te doen geweest, alsof je hier geen wijn van kan maken. Wij vinden dit een beetje vreemd, vanwege twee redenen. Ten eerste, vrijwel alle druivenrassen in Europa zijn al gekruist. Rond 1900 verwoestte de druifluis (die overkwam uit Amerika en door de snellere stoomschepen opeens kon overleven) een enorm deel van de wijngaarden in Europa. De enige remedie hiertegen bleek om alle Europe druivenrassen (Vitis Vinifera) te enten op Amerikaanse onderstokken, die bestand zijn tegen de druifluis. Dit was ook gelijk het begin van het kruisen van druivenrassen, iets dat dus al heel lang voorkomt. Ten tweede, genetisch gezien is het niet-Vitis Vinifera gedeelte in een nieuw ras erg klein. Johanniter bijvoorbeeld heeft als ouderaandelen enerzijds Riesling, en anderzijds een kruising van Pinot Gris met Chasselas en een niet-Vitis Vinifera druivenras. En, los van dit alles, wij denken wat uiteindelijk telt hetgeen in het glas zit, en dat kan gewoon hartstikke goed zijn!
Onderdeel van Landgoed Rorik. Wijntuin Ronja is onderdeel van Landgoed Rorik, een duurzame maak-, werk- en recreatieplek waar we een zo divers mogelijk publiek aanspreken en stimuleren om de natuur beter te leren kennen. Een plek ontworpen door Studio Valkenier waar een zelfvoorzienend restaurant, een kleinschalige camping, biologische landbouw, en een vogelweide tot een nieuwe plek leiden waar duurzaamheid, circulariteit en gemeenschapszin centraal staan.
Over ons. Rubie en Eise stonden op zondag 15 maart 2020 klaar om voor een jaar met de auto door Europa en het Midden-Oosten naar Afrika te reizen. Huis verhuurd, banen opgezegd, oude auto verbouwd – maar op diezelfde dag werd aankondigd dat alle scholen dicht moesten, en opeens was reizen het laatste dat je moest gaan doen.
Maar… het verlangen naar avontuur, natuur en het ontmoeten van mensen bleef! Opeens zagen zij het: wijn, dit alles komt samen in wijn! Zo is Wijntuin Ronja gestart. Het avontuur om druiven te verbouwen op een ogenschijnlijk onmogelijke locatie: de Noord-Hollandse polder waar de meeste buurboeren kolen en uien verbouwen. En één ding is zeker: wijn is voor ons een mysterieus drankje, en dat mag het voorgoed blijven.