Waarom Wijntuin Ronja?
Wandelen langs je eigen wijnranken. Door de klei banjeren op je regenlaarzen, of juist in het zonnetje een wijntje drinken. Op een klein trekkertje de kratten met net geplukte druiven ophalen. Het eerste slokje van je zelfgemaakte wijn proeven. Wie wil dat nou niet?! Het goede nieuws is: dit kan, en wel op 20 à 30 minuten van Amsterdam, tussen Zaandam en Beverwijk. Naast de romantiek van een Wijntuin, hebben we ontdekt dat er meer schuilt achter het opzetten van een Wijntuin.
Werken met de natuur. Als wijnboer ervaar je hoe ingenieus de natuur zichzelf organiseert. We zijn overgeleverd aan de grillen en de schoonheid van de natuur: het aantal zonuren, de hoeveelheid regen, de aanwezigheid van schimmels en veel meer. In een ongewenste situatie krijg je als wijnboer de kans om dit chemisch of natuurlijk op te lossen. Wij gaan voor het laatste. Dus, let op, straks zit jij, als wijnboer, ook op je fiets te vieren dat het ein-de-lijk regent!
Duurzame en lokale wijn maken. Wereldwijd is wijnbouw de meest vervuilende agrarische tak. Een gangbare (niet biologische) wijnboer spuit rond de 20 keer per jaar met chemische middelen om de oogst te beschermen tegen insecten en schimmels, en wijn die uit Chili of Zuid-Afrika naar Nederland wordt getransporteerd knalt een flink tonnetje CO2 de lucht in. Als wijnboer pakken we dit anders aan. Bij Wijntuin Ronja gaat alles biologisch (weliswaar nog niet SKAL gecertificeerd), investeren we in biodiversiteit en de bodem, en onderzoeken we continu hoe we kunnen verduurzamen.
Gedeelde plek opzetten voor ons allemaal. Bij Wijntuin Ronja delen we het eigendom en de zeggenschap. Dit biedt de deelnemende wijnboeren de vrijheid om hun kwaliteiten – wat die ook zijn – te komen botvieren. Je verdiepen in het fermentatieproces? Het geven van een concert tussen de wijnranken? Het bouwen van een uitkijktoren? Graag!
Maar bovenal, het mysterie van wijn ontrafelen. Al 7000 jaar lang maken wij mensen wijn van druiven, maar nog steeds hult dit drankje zich in geheimen. Dit boeit ons mateloos. En hoe kan je deze geheimen beter ontrafelen dan door een eigen Wijntuin in Nederland aan te leggen!? In ons natte, koude klimaat, ja. En in de vette klei, ja. Zo!
Wat zijn de kernwaardes van Wijntuin Ronja?
- Leve het amateurisme! We doen ons stinkende best maar we verwelkomen fouten met een warme groet. Een mens is nooit uitgeleerd. We gaan gezamenlijk dit avontuur aan, poten in de klei en handen uit de mouwen.
- De wijn smaakt naar de stok. Goede wijn maak je in de Wijntuin, en het is dus van het hoogste belang om deze gezond te houden.
- De dingen die ons gelukkig maken, maken ons wijs. Een sfeer van vrijheid zorgt ervoor dat mensen die zich op wat voor manier dan ook geroepen voelen iets te doen, dit vanuit intrinsieke motivatie doen.
Hoe brengt Wijntuin Ronja dit in praktijk?
Wijntuin Ronja:
- Werkt toe naar het aanplanten van 3 hectare met druivenstokken
- Werkt toe naar een eigen overdekte, verwarmbare ruimte voor het maken van de wijn en het organiseren van evenementen als het weer dit niet buiten toelaat
- Verpacht het merendeel van druivenstokken aan wijnboeren
- Verpacht een deel van de druivenstokken aan horecazaken en bedrijven, de activiteiten (zoals workshop en oogstfeest) worden gescheiden van de wijnboeren
- Organiseert workshops waarvoor ze experts uit verschillende kennisvelden uitnodigt
- Organiseert evenementen tussen de wijnranken zoals diners, proeverijen en filmavonden
Wat wil Wijntuin Ronja in 2025 bereikt hebben?
Een weelde aan verschillende soorten bloemen, bomen en planten kriskras tussen de wijnranken. Bij elke stap die je zet vliegen er insecten op uit de hoge begroeiing, vlinders, wilde bijen, en hè is dat nou een kikker die daar opsprong? Inmiddels staat er 3 hectare aangeplant met druivenstokken die her en der worden aangevuld met biodiversiteits-poeltjes, zitplekken, een uitkijktoren en kunstwerken.