Wandelen langs je eigen druivenranken. Door de klei banjeren op je regenlaarzen, of juist in het zonnetje een wijntje drinken. Op ons rode kleine trekkertje de kratten met nèt geplukte druiven ophalen. Het eerste slokje van je zelfgemaakte wijn proeven. Wie wil dat nou niet?! Het goede nieuws is: dit kan! Bij ons, bij Wijntuin Ronja net ten oosten van Beverwijk, op 20 minuten afstand van Amsterdam.

Als wijnboer pacht je 10 druivenstokken voor één jaar en volg je workshops over zowel druiventeelt als vinificatie. Binnen het wijnboerschap heb je nog de keuze om werkpaard of luxepaard te worden, waarbij je als werkpaard de handen uit de mouwen steekt, terwijl je je als luxepaard vooral richt op de theoretische kennis, en – vooruit – de feestjes.

Dus, heb jij gelijk zin om bij ons op het land te werken? Word dan werkpaard! Je werkt minimaal 3 dagen per jaar op het land en krijgt in ruil hiervoor werkpaarden-korting. Kan je niet? Dan huren wij een tuinvrouw of – man op jouw kosten (EUR 25 per werkdag) in om jouw taken uit te voeren. Uiteindelijk neem je jouw eigen wijn gebotteld mee naar huis, maar niet voordat je dit gevierd hebt op ons oogstfeest.

Ben jij vooral hongerig naar kennis en houd je het liever bij de opleiding en feestjes? Word dan luxepaard! Een luxepaard heeft geen verplichte werkdagen maar is uiteraard altijd welkom, en volgt het proces van druif tot fles op de voet door de maandelijkse updates.

Wijnboeren die zich voor het eerst inschrijven volgen allen de basisopleiding tot wijnboer. Het succesvol afronden van deze basisopleiding geeft toegang tot de verdiepingsopleiding. 

De voorlopige (vrijwel zo goed als zekere) workshop data voor 2024 zijn 21 april, 16 juni en 15 september. Naast deze workshops organiseren we ook nog andere evenementen zoals film-wijn-avonden, uitgebreide proeverijen en een kampeerweekend. De data voor deze andere evenementen bepalen wij tijdens het seizoen.

En, ben je inmiddels enthousiast? Wij hopen het. Als je mee wil doen, wacht niet te lang met inschrijven (zie blauwe ‘word wijnboer’ knop hierboven). Zodra we jouw inschrijving en betaling hebben ontvangen, krijg je binnen een week een welkomstbericht waarin we je uitleggen wat de volgende stappen zijn.

Testimonials

“Het geeft veel voldoening om samen vanuit niets iets te maken. Dat we nu door een heuse wijntuin kunnen lopen voelt speciaal.”

“Wil graag zelf meer leren over wijn maken en verbouwen. Leuk initiatief. Leuke manier om nieuwe mensen te lerenkennen.”

“Leren over landbouw, handen uit de mouwen, mensen leren kennen, bij een groep mensen horen van alle leeftijden envariërende motivaties die samenkomen om druiven te verbouwen.”

“Het meest waardeer ik het sociale project, de goedheid en bereidheid van iedereen, de onovertreffelijke positieveenergie van de oprichters, de motiverende gezelligheid. Ik doe graag ook meer mee, zal het meer in mn systeem willenkrijgen! Autobezit (binnenkort) en fietsbezit (zodra het weer wat minder koud is!). En de mogelijkheid een mooie poortte maken natuurlijk 😉 de wijn is ook leuk maar voor mij eerder een bijkomstigheid, vind het landbouw en sociale aspect het meest interessant.

“De Wijntuin is een verbindend element om nieuwe paden in te slaan en te leren over de natuur, met een groepenthousiaste randstedelingen die stiekem heel weinig van de natuur weten maar o zo graag meer buiten willen zijn”

“Ik vond de excursie(s) naar Dassemus te gek. Leren en op pad met elkaar. Goeie kans om de groep te leren kennen.”

“Ik vind het vooral heel leuk dat ik iedere keer weer wat leer, en vind het heerlijk om lekker bezig te zijn.”

“Samen met leuke mensen een stukje land groener maken, de sensatie van eigen wijn in het vooruitzicht, alles wat groeit is mooi! En de leuke berichten van jullie om ons op de hoogte te houden.”

“Het experimenterende karakter en jullie eindeloze positieve energie. én de ruimte om het samen te doen: in het diepespringen”

”Verzameling van inspirerende, stoere en daadkrachtige mensen. Cool expirement. Toffe visie.”