Wijnboer
Wandelen langs je eigen druivenranken. Door de klei banjeren op je regenlaarzen, of juist in het zonnetje een wijntje drinken. Op ons rode kleine trekkertje de kratten met nèt geplukte druiven ophalen. Het eerste slokje van je zelf gemaakte wijn proeven. Wie wil dat nou niet?! Het goed nieuws is: dit kan!
Waarom wijnboer?
- Je eigen wijn van 10 druivenstokken neem jij aan het eind van het seizoen mee naar huis
- Je krijgt toegang tot minimaal 4 workshops over het reilen en zeilen in de wijngaard en wijnkelder
- Werk mee in onze wijngaard op de wijntuinwerkdagen op zondag
- Toegang tot ons jaarlijkse oogstfeest, in samenwerking met Café Picknick
- Je ontvangt maandelijkse updates over de ontwikkeling van de druiven, de wijn, of de eitjes van de torenvalk die uitkomen
Voorbeeld jaarprogramma in de wijntuin
Veelgestelde vragen
Er zijn wijnboeren die nog nooit in een tuin hebben gewerkt en ook geen wijnkennis hebben, en er zijn wijnboeren die opgeleide vinologen en sommeliers of hovenieren zijn. De workshops en werkdagen zijn zo ingericht dat iedereen kan deelnemen. We leren van elkaar, en samen proberen we de mysteries rondom het wijnmaken te ontrafelen.
Het seizoen loopt van mei t/m oktober. Je kunt je aanmelden zolang de voorraad strekt. Mochten we uitverkopen (dat is tot dit jaar elk jaar gebeurd) dan zie je dit vanzelf in de webshop. Je kunt je dan aanmelden voor de nieuwsbrief (zie onderaan deze pagina), en zo blijf je op de hoogte als er weer plekken vrij komen voor het jaar erop.
De wijntuin werkdagen zijn op zondagen van 10.00 tot 16.00, vanaf 5 mei tot eind augustus.
Zodra je je hebt aangemeld (en betaald) als wijnboer krijg je een uitnodiging om je aan te melden voor minimaal 3 werkdagen. Er zijn per werkdag ± 30 plekken beschikbaar. Als de werkdag vol zit kun je op één van de andere zondagen komen. Kan je onverhoopt niet, dan kun je je deelname annuleren door op de knop “annuleer bestelling” in de bevestigingsmail van eventbrite te klikken.
Lukt het niet om 3 keer mee te werken, dan sturen we je factuur van 25 euro per gemiste werkdag aan het einde van het seizoen. Van deze inkomsten huren we een tuinder in om het achterstallige werk in de wijntuin in te halen. Je mag uiteraard altijd vaker komen dan 3 keer, alleen maar leuk én leer je natuurlijk ook meer!
Uiteraard! Het merendeel komt in zijn of haar eentje. We starten de werkdagen met koffie en uitleg van de taken. We lunchen gezamenlijk, en wanneer er animo voor is, sluiten we de dag af met een vuurtje en glaasje wijn. Hetzelfde geldt voor de workshops, hier is ook iedereen alleen of met vrienden zeer welkom.
Ja graag, zo kunnen we de klussen op de hoeveelheid mensen afstemmen, en voorkomen we dat we de ene zondag met teveel en de andere zondag met te weinig helpende wijnboeren zitten.
Nee, op jouw verplichte werkdagen moet je zelf werken. Maar we gaan er natuurlijk van uit dat jij dit ook wilt! Dat is toch ook het wijnboer zijn, het werken op het land. Daarnaast houdt dit ook onze administratie nog een beetje overzichtelijk. Je mag daarentegen wel altijd iemand meenemen als je dat wilt.
Jammer, maar geen man over boord. Wanneer er slides of ander materiaal van de workshop beschikbaar is zullen we deze achteraf delen. Je kunt eventueel ook mede wijnboeren vragen om hun aantekeningen te delen, en op een van de reguliere werkdagen in de Wijntuin praten we je ook graag bij.
Testimonials
“Het geeft veel voldoening om samen vanuit niets iets te maken. Dat we nu door een heuse wijntuin kunnen lopen voelt speciaal.”
“Wil graag zelf meer leren over wijn maken en verbouwen. Leuk initiatief. Leuke manier om nieuwe mensen te lerenkennen.”
“Leren over landbouw, handen uit de mouwen, mensen leren kennen, bij een groep mensen horen van alle leeftijden envariërende motivaties die samenkomen om druiven te verbouwen.”
“Het meest waardeer ik het sociale project, de goedheid en bereidheid van iedereen, de onovertreffelijke positieveenergie van de oprichters, de motiverende gezelligheid. Ik doe graag ook meer mee, zal het meer in mn systeem willenkrijgen! Autobezit (binnenkort) en fietsbezit (zodra het weer wat minder koud is!). En de mogelijkheid een mooie poortte maken natuurlijk 😉 de wijn is ook leuk maar voor mij eerder een bijkomstigheid, vind het landbouw en sociale aspect het meest interessant.
“De Wijntuin is een verbindend element om nieuwe paden in te slaan en te leren over de natuur, met een groepenthousiaste randstedelingen die stiekem heel weinig van de natuur weten maar o zo graag meer buiten willen zijn”
“Ik vond de excursie(s) naar Dassemus te gek. Leren en op pad met elkaar. Goeie kans om de groep te leren kennen.”
“Ik vind het vooral heel leuk dat ik iedere keer weer wat leer, en vind het heerlijk om lekker bezig te zijn.”
“Samen met leuke mensen een stukje land groener maken, de sensatie van eigen wijn in het vooruitzicht, alles wat groeit is mooi! En de leuke berichten van jullie om ons op de hoogte te houden.”
“Het experimenterende karakter en jullie eindeloze positieve energie. én de ruimte om het samen te doen: in het diepespringen”
”Verzameling van inspirerende, stoere en daadkrachtige mensen. Cool expirement. Toffe visie.”